In 2016 zijn naar schatting zo'n 1300 mensen op de spoedeisende hulp beland wegens verwondingen door het gebruik van hoverboards.

Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL, dat cijfers verzamelt over de aard van ongevallen in Nederland.

In 2015 was het aantal ongelukken met hoverboards nog verwaarloosbaar volgens de organisatie.

Meer dan de helft van de gewonden zijn tieners in de leeftijdsgroep 10 tot 14 jaar. Tegenover RTL Nieuws meldt een woordvoerder dat deze groep niet altijd de juiste bescherming draagt als zij op een hoverboard staan. Veiligheid NL raadt gebruikers aan om pols- en elleboogbeschermers te dragen, evenals een helm.

Bij 97 procent van de ongelukken kwam het slachtoffer ten val. Bijna twee derde van de gewonden liep een botbreuk op. Het vaakst voorkomende letsel was een gebroken pols of verwondingen aan schouders of armen, omdat gebruikers zich daarmee bij een val op proberen te vangen.

In de zomer vonden de meeste ongelukken met hoverboards plaats, maar er is ook een piek te zien in december. Daarnaast blijkt uit de cijfers van een derde van alle ongevallen op de openbare weg plaatsvond, waar gebruik van hoverboards verboden is sinds eind 2015.

Onderzoek

De veiligheid van hoverboards wordt momenteel ook onderzocht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, nadat in een tijdsbestek van drie maanden vier meldingen binnenkwamen van hoverboards die vlam hadden gevat.

De instantie gaat kijken hoe dergelijke branden kunnen ontstaan en of de hoverboards die te koop zijn in Nederland wel voldoen aan de noodzakelijke veiligheidseisen.