Japanse technologiereus Softbank neemt robotmakers Boston Dynamics en Schaft over van Google-moederbedrijf Alphabet

Er wordt niet openbaar gemaakt hoeveel geld er met de overnames is gemoeid, meldt Softbank vrijdag.

Amerikaanse robotmaker Boston Dynamics komt voort uit technische universiteit MIT. Het ontwikkelt onder meer lastdragende lopende robots voor militair gebruik, zeer snelle rennende robots, zoals de Cheetah en zelfs springende robots. Het bedrijf werd eind 2013 overgenomen door Google.

Google-moederbedrijf Alphabet zou de laatste jaren echter hebben getwijfeld over de mogelijkheid om Boston Dynamics een commercieel product te laten leveren. Ook zouden er binnen Alphabet onrust zijn over het ontwikkelen van robots met militaire insteek.

Schaft

Daarnaast heeft Softbank de geheimzinnige Japanse robotmaker Schaft van Google overgenomen. Schaft maakt mensachtige robots met armen en benen, die tijdens robotwedstrijden al zelfstandig konden traplopen en autorijden.

Ook Schaft werd in 2013 door Google overgenomen. Alphabet heeft de afgelopen tijd bezuinigd op tal van interne projecten, zoals de ontwikkeling van robots. Het bedrijf wil vooral investeren in technieken die ook op korte termijn winstgevend kunnen zijn.

Softbank

Softbank is geen onbekende in de wereld van robotontwikkeling. De Japanse technologiereus bracht eerder al onder meer de 'zorgrobot' Pepper uit. Pepper heeft een hoofd, twee armen en een touchscreen en moet onder meer op kinderen kunnen passen of in winkels worden ingezet.

"Vandaag zijn er veel problemen die we niet zelf kunnen oplossen met onze menselijke mogelijkheden", zegt Softbank-CEO Masayoshi Son. "Slimme robots spelen een sleutelrol in het volgende stadium van de informatierevolutie."