Samsung leverde in het eerste kwartaal van dit jaar wereldwijd de meeste headsets voor virtual reality. Sony staat op plaats twee, gevolgd door de HTC Vive en de Oculus Rift.

Dat heeft analistenbureau IDC donderdag bekendgemaakt. Samsung is het enige bedrijf in de top vijf die volgens IDC een daling zag in het aantal verkochte headsets.

De oorzaak van die daling is waarschijnlijk dat de Galaxy Note 7 van de markt werd gehaald, nadat bleek dat de accu in de telefoon kon ontploffen. De Gear VR-headset die samen met de Note 7 en enkele andere smartphones van Samsung werkt, ging daarom minder vaak over de toonbank.

In totaal werden er 489.500 Samsung-headsets verkocht, wat betekent dat het bedrijf marktleider is.

PlayStation VR

Sony nam de tweede plaats in met zijn PlayStation VR, die naar schatting 429.000 keer verkocht werd. De HTC Vive werd volgens IDC 190.000 keer geleverd, de Oculus Rift ging 90.000 keer over de toonbank.

De top vijf wordt afgesloten door TLC met zijn Alcatel VR, die werkt in combinatie met de Alcatel Idol 4S-smartphone.

De HTC Vive (899 euro) en Oculus Rift (749 euro) zijn de duurste VR-brillen die momenteel op de markt zijn. Ze werken alleen met krachtige game-pc's, waardoor de potentiële afzetmarkt klein is. De PlayStation VR (399 euro) werkt met de PlayStation 4. De Gear VR (99 euro) is een goedkopere optie en werkt met verschillende smartphones van Samsung.

Schatting

Het is de eerste top vijf van marktleiders op het gebied van virtualrealitybrillen die IDC publiceert. Er is dus nog geen vergelijking met eerdere periodes.

Toch denkt IDC dat het aantal geleverde virtualrealitybrillen daalde in vergelijking met een kwartaal eerder. In de eerste maanden van 2017 werden er wereldwijd 2,3 miljoen exemplaren verkocht. Dat waren er aan het einde van 2016 nog 3,8 miljoen.

De cijfers zijn schattingen op basis van onder meer informatie van retailers. De fabrikanten van de virtualrealitybrillen maken zelf niet bekend hoeveel exemplaren ze leveren.