Stratolaunch, een ruimtevaartbedrijf van Microsoft-mede-oprichter Paul Allen, heeft zijn gigantische vliegtuig voor het eerst de hangar uit gerold. Uiteindelijk moet het vliegtuig raketten kunnen lanceren.

Het vliegtuig heeft een spanwijdte van 117 meter, iets langer dan een voetbalveld. Woensdag werd het enorme luchtvaartuig voor het eerst uit de steigers gehaald, en drukte het volledige gewicht van 226 ton voor het eerst op de 28 wielen.

Inclusief brandstof en een raket om te lanceren kan het vliegtuig zelfs bijna 600 ton wegen als hij uiteindelijk opstijgt. 

Gigantisch vliegtuig moet raketten lanceren
37
Gigantisch vliegtuig moet raketten lanceren

Wanneer dat voor het eerst zal gebeuren is nog niet precies duidelijk. Het bedrijf zegt in 2019 een eerste demonstratievlucht te willen maken. Stratolaunch heeft al een klant die een raket bij het bedrijf wil laten lanceren. In de komende jaren wordt de veiligheid van het vliegtuig verder getest. 

Stratolaunch werd in 2011 opgericht. Allen ontwikkelde eerder de SpaceShipOne, een ruimtevaartuig dat in 2004 de eerste particuliere ruimtevlucht maakte. Het ontwerp van SpaceShipOne staat aan de basis van de plannen van Virgin Galactic, een bedrijf van Richard Branson, om toeristen naar de ruimte te vliegen.