Twentse studenten maken kartonnen augmentedrealitybril van 29 euro

Een groep studenten van de Universiteit Twente wil een simpele augmentedrealitybril op de markt brengen voor 29 euro.

Net als duurdere AR-brillen kan de Aryzon digitale beelden op de 'echte' wereld projecteren. In de Aryzon wordt een smartphone geschoven om dat mogelijk te maken.

De goedkope bril is gemaakt van karton. De drager kijkt door een stuk kunststof, waar het beeld van de smartphone via een spiegel op wordt geprojecteerd. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een digitaal meubel in een huiskamer te tonen. De Aryzon-bril maakt het ook mogelijk om vingers te gebruiken om geprojecteerde beelden te laten bewegen.

Het apparaat is bedacht door vijf studenten die een master industrieel ontwerp volgen aan de Universiteit Twente. Voor de bril wordt eigen software ontwikkeld die het mogelijk moet maken om eigen digitale visualisaties bij te dragen en te downloaden. Bovendien moet het voor makers van bestaande AR-applicaties makkelijk zijn om ondersteuning voor de Aryzon in te bouwen.

Cardboard

De Twentse bril doet denken aan de Cardboard, de simpele virtualrealitybril die door Google werd bedacht en door andere bedrijven veelvuldig is nagemaakt. Ook in dat kartonnen apparaat moet een smartphone worden geschoven; de gebruiker kijkt via twee lenzen naar het scherm van de smartphone om zich in een virtuele wereld te wanen.

Mede-oprichter Maarten Slaa zegt tegen NU.nl dat zijn team augmented reality bereikbaarder wil maken voor weinig geld. Verschillende bedrijven werken aan AR-brillen, maar die zijn vaak nog erg duur. De Microsoft HoloLens, die vooralsnog alleen voor ontwikkelaars beschikbaar is, kost bijvoorbeeld 3.000 dollar.

"We hopen dat we een steentje kunnen bijdragen aan de augmentedrealitywereld", zegt Slaa."Als je niet genoeg geld hebt om een dure bril aan te schaffen, kun je nu wel iets krijgen waar je vrijwel hetzelfde mee kan."

Geprojecteerde olifant, gezien door Aryzon-bril

Geprojecteerde olifant, gezien door Aryzon-bril

Studie

Slaa en zijn medeoprichters willen zich de komende tijd vol inzetten voor Aryzon. "De studie staat voor de meeste van ons op hold", vertelt Slaa. "Als dit wat wordt, dan heb je misschien ook geen studie meer nodig."

Op Kickstarter willen de studenten minstens 25.000 euro binnenhalen. De productie is grotendeels al voorbereid; er moet alleen nog een leverancier voor de kunststof lenzen worden gekozen. De studenten willen de Aryzon in augustus leveren bij de eerste kopers.

Slaa zegt erop voorbereid te zijn dat het ontwerp van de Aryzon makkelijk te kopiëren zal zijn. De verkoop van de bril zelf is ook niet de langetermijnstrategie van het bedrijf, zegt hij. "We willen het zo maken dat wij de software blijven leveren, ook al is het nagemaakt. Dat je toch naar Aryzon toegaat voor de app."

Lees meer over:
Tip de redactie