Een beveiligingsonderzoeker heeft een methode gevonden om elke computer met Windows 7 of 8 te laten vastlopen. Daarvoor hoeft alleen een bepaalde link te worden bezocht in een browser of in de bestandsverkenner.

Dat meldt Ars Technica vrijdag. De Windows-versies bevatten een kwetsbaarheid die zorgt voor problemen als een lokale bestandslocatie met de mapnaam '$MFT' wordt bezocht.

NU.nl heeft het probleem kunnen verifiëren op een computer met Windows 7. Nadat de problematische URL wordt bezocht, kunnen geen nieuwe programma's meer worden opgestart en reageren al gestarte programma's niet meer.

Volgens Ars Technica is dat het geval omdat het bestandssysteem door de bug wordt vergrendeld. Alle programma's wachten totdat deze vergrendeling wordt opgeheven, maar dat gebeurt niet. De enige manier om de computer weer aan de praat te krijgen is hem handmatig opnieuw op te starten.

De bug toont gelijkenissen met een probleem dat in de vorige eeuw werd aangetroffen in Windows 95 en 98. Windows 10 lijkt niet te worden getroffen door de nieuwe bug. Microsoft heeft nog niet gereageerd op de vondst.