Milieu-organisatie Lindbergh Foundation zette al langer drones in om stropers te vinden, maar gebruikt nu ook kunstmatige intelligentie om ze sneller te detecteren.

Daarvoor werkt de nonprofit-organisatie samen met AI-bedrijf Neurala. Dat bedrijf maakt al langer software waarmee drones zelfstandig kunnen vliegen.

Die software wordt geschikt gemaakt voor de stille, gevleugelde drones van Lindbergh. De software weet hoe olifanten, neushoors en stropers eruit zien, en werkt zowel met reguliere en infraroodcamera's.

Zo gaan drones stroperij in Afrika tegen
23
Zo gaan drones stroperij in Afrika tegen

Rangers inzetten

Meteen als stropers worden gesignaleerd, stuurt de drone een melding naar rangers. Dankzij voorspellende software kan de drone ook een indicatie geven van waar de stropers en de dieren waar zij op jagen naartoe gaan.

De drones worden ingezet als onderdeel van het Air Shepherd-programma van Lindbergh. Daarbij worden al langer menselijk bestuurde drones gebruikt om stropers op te sporen. Het programma is al actief in Zuid-Afrika, Malawi en Zimbabwe, en wordt ook opgezet in Botswana, Mozambique en Zambia.