Wetenschappers maken 's werelds dunste hologram

Een Australisch-Chinees onderzoeksteam heeft 's werelds dunste hologram-scherm ontwikkeld. Het hologram is duizend keer dunner dan een menselijke haar.

Het zeer dunne hologram maakt de weg vrij voor hologrammen in apparaten als smartphones en tv's, meldt het Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT). Het hologram kan zonder 3D-bril vanuit verschillende hoeken bekeken worden, en wekt dan toch de illusie van een driedimensionaal object.

"Reguliere computer-gegenereerde hologrammen zijn veel te groot voor elektronische apparaten maar ons ultradunne hologram overwint die barrières", aldus projectleider professor Min Gu. Reguliere hologrammen zijn vaak net zo groot en dik als het 3D-object dat ze weergeven.

Optische klankkast

Het hologram van het RMIT wordt gemaakt met een nieuw kwantum-materiaal waardoor een zeer dun materiaal toch zeer veel lichtrefracties kan maken. Door het licht van richting te laten veranderen, ontstaat de holografische illusie. Het speciale materiaal maakt van een zeer dun hologram als het ware een optische klankkast, waarin licht zeer vaak gebroken kan worden.

De volgende stap is volgens de wetenschappers het ontwikkelen van een dunne hologram-film die over lcd-schermen kan worden gelegd, om zo een 3D-holografisch scherm te vormen. Om scherpe beelden te krijgen, moet het pixelformaat van het hologram nog wel minstens tien keer kleiner worden.

Medische toepassingen

Op termijn zien de onderzoekers smartphones voor zich die een driedimensionaal object voor hun beeldscherm kunnen projecteren. Ook zien zij voordelen voor onder meer medische toepassing van hologrammen.

Hologrammen worden al langer gebruikt om onder meer overleden artiesten op het podium te projecteren. Zo gaven hologrammen van André Hazes en rapper Tupac de afgelopen jaren holografische, postume optredens. Voor dergelijke overtuigende hologrammen is nu nog grote apparatuur nodig.

Lees meer over:
Tip de redactie