Oculus werkt aan scherm voor natuurlijkere virtual reality

Oculus werkt aan hardware die ervoor moet zorgen dat beelden binnen virtual reality scherper en natuurlijker worden weergegeven, waar de gebruiker ook op focust. 

De onderzoeksafdeling van het virtualrealitybedrijf ontwikkelt momenteel technolgie die dit mogelijk maakt, blijkt uit een op Youtube gepubliceerde demonstratie van de techniek.

Oculus meldt dat het nog lang zal duren voordat deze technologie in een consumentenproduct terug te vinden is, maar stelt wel dat het voor een natuurlijkere virtualrealityervaring gaat zorgen. Het is onduidelijk hoe VR exact natuurlijk moet aanvoelen, maar op het moment hebben sommige gebruikers last van misselijkheid en hoofdpijn in virtual reality.

Volgens Oculus kampt de huidige hardware in virtualrealitybrillen met een duidelijke beperking: objecten die op de voorgrond van het 3d-beeld worden weergegeven, kunnen niet scherp in beeld worden gebracht.

Virtualrealitybrillen zijn namelijk uitgerust met twee lenzen die dienstdoen als vergrootglazen, waardoor het scherm in de brillen verder weg lijkt dan daadwerkelijk het geval is. Hierdoor ontstaat een discrepantie tussen de focus van het scherm en die van de ogen van gebruikers.

Oplossing

Oculus zegt hiervoor een oplossing te hebben gevonden door van een platte weergave van bijvoorbeeld een landschap een soort uitgedeukte 3d-weergave te creëren. Daarin worden de objecten die op de voorgrond staan naar voren getrokken.

Vervolgens kan met een hardwaremodule binnen de bril het licht van het display zo gebogen worden dat gebruikers objecten op iedere dieptelaag scherp kunnen zien.

Lees meer over:
Tip de redactie