Virtualrealitystartup aangeklaagd wegens 'voortdurend seksisme'

Een oud-medewerker van virtualrealitystartup UploadVR klaagt het bedrijf aan wegens een vermeende cultuur van seksisme, intimidatie en discriminatie.

Dat meldt The Verge.

UploadVR ontwikkelt zelf geen software of hardware voor virtual reality, maar beheert een website die bericht over ontwikkelingen binnen de virtualrealitymarkt. Ook organiseert het bedrijf evenementen rondom virtual reality.

De oud-medewerker werd in mei van vorig jaar aangenomen als hoofd sociale media, maar haar contract zou in maart van dit jaar onrechtmatig zijn beëindigd. 

Details aanklacht

In de aanklacht spreekt de voormalige werknemer over continue seksuele intimidatie door mannelijke medewerkers van het bedrijf, onder meer door de twee oprichters. Zij zouden regelmatig openlijk uitweiden over hun seksuele contacten met vrouwen en seksueel getinte opmerkingen maken over vrouwelijke werknemers.

Ook zou in het bedrijfspand een ruimte zijn ingericht waarin een bed stond, bedoeld voor medewerkers om seks te kunnen hebben. 

Medewerker van UploadVR zouden door leidinggevenden ook worden aangemoedigd om bijvoorbeeld wiet te gebruiken op kantoor als vorm van microdosing, het gebruik van drugs in kleine doses. Mannelijke medewerkers zouden de vrouwelijke werknemers van UploadVR hebben proberen te dwingen hieraan mee te doen.

De oud-werknemer stelt daarnaast dat zij en andere vrouwen stelselmatig werden afgezonderd op kantoor en vaak niet werden uitgenodigd voor vergaderingen. Ook zouden zij als enige medewerkers van het bedrijf taken als schoonmaken en opruimen uit moeten voeren.

De voormalige medewerker eist daarom een vergoeding van UploadVR voor de geleden financiële en emotionele schade.

Reactie oprichters

De twee oprichters van UploadVR, Will Mason en Taylor Freeman, stellen dat de aanklacht niet op waarheid is berust. Volgens hen zijn "medewerkers de grootste kracht en de enige reden voor het succes van het bedrijf". Zij zeggen er vertrouwen in te hebben dat de zaak in hun voordeel zal worden beslist. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Lees meer over:
Tip de redactie