Ook Samsung aangeklaagd om 'gestolen' VR-technologie

In navolging van Facebook wordt nu ook Samsung door ZeniMax aangeklaagd wegens de vermeende diefstal van virtualrealitytechnologie.

Dat meldt Polygon.

ZeniMax is het moederbedrijf van Bethesda, uitgever van onder meer de spellen Doom en Fallout. Het bedrijf klaagde eerder Facebook aan omdat dochteronderneming Oculus bij de ontwikkeling van zijn eerste virtualrealitybril gebruik zou hebben gemaakt van technologie die eigendom is van ZeniMax.

De rechter oordeelde daarover begin dit jaar dat Oculus een half miljard dollar aan schadevergoeding moet betalen, omdat enkele medewerkers van het bedrijf hun vertrouwelijkheidsovereenkomst met ZeniMax hadden gebroken. Er zou echter geen sprake zijn van onrechtmatig gebruik van bedrijfsgeheimen.

Om diezelfde reden klaagt ZeniMax nu ook Samsung aan, omdat de Gear VR-bril van het Zuid-Koreaanse bedrijf is gebaseerd op dezelfde technologie die Oculus zou hebben gestolen. Volgens de aanklacht wist Samsung, of had het bedrijf moeten weten dat de Gear VR-bril, waarop staat bedrukt dat deze wordt 'aangedreven door Oculus', is gebaseerd op intellectueel eigendom van ZeniMax. 

Geplande diefstal

De technologie achter de mobiele virtualrealitybril zou namelijk zijn gestolen door een oud-medewerker van ZeniMax, John Carmack, inmiddels werkzaam bij Oculus. Hij zou toen hij nog bij ZeniMax werkzaam was een ontslagen medewerker het kantoorpand in hebben geloodst en daar samen met hem een plan hebben geraamd om bij Oculus aan een mobiele bril te werken, zo valt te lezen in de aanklacht. 

ZeniMax eist in de nieuwe zaak opnieuw een schadevergoeding en aanspraak op de winst die uit de verkoop van de Gear VR is voortgevloeid. Carmack eist op zijn beurt ZeniMax aan het misgelopen bedrag van 22,5 miljoen dollar dat het bedrijf nog aan hem verschuldigd zou zijn. Daarover spande hij in maart een rechtszaak aan.

 

Lees meer over:
Tip de redactie