Volvo en Audi gaan zelfstandige versie Android inbouwen in auto's

Autofabrikanten Volvo en Audi gaan hun auto's in de toekomst uitrusten met een zelfstandige versie van Googles besturingssysteem Android.

De samenwerking met Google werd maandag onthuld, onder meer via de website van de techgigant.

Het is nog niet bekend wanneer de eerste modellen met de zelfstandige Android-versie precies op de markt worden gebracht. Volvo belooft dat dit binnen twee jaar gebeurt.

Veel auto's kunnen op dit moment al gebruikmaken van Android via Googles speciaal voor auto's ontwikkelde Android Auto. Daarmee kan bijvoorbeeld op het dashboardscherm Google Maps getoond worden, of Spotify. 

Android Auto vereist echter verbinding met de telefoon van een inzittende. Volgens Google biedt de zelfstandige autoversie van Android meer mogelijkheden, zoals de optie om de ramen en het dak te bedienen en de temperatuur te regelen, bovenop bestaande functies.

Ook belooft het bedrijf integratie van zijn slimme spraakassistent Google Assistant, zodat de bestuurder of passagiers stemcommando's kunnen geven tijdens het rijden.

Google belooft deze week een demonstratie te geven van zijn op auto's toegespitste versie van Android. Dat doet het bedrijf tijdens zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie Google I/O, die woensdag van start gaat.

Lees meer over:
Tip de redactie