Uber mag blijven werken aan zelfrijdende auto van rechter

Uber mag aan zijn zelfrijdende auto-project blijven werken terwijl de door Google-zuster Waymo aangespannen rechtszaak tegen de taxidienst loopt. 

Dat oordeelde een Amerikaanse rechter, zo blijkt uit een maandag vrijgegeven oordeel, meldt onder meer Techcrunch.

Waymo, het zusterbedrijf van Google dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van zelfrijdende auto's, claimt dat Uber voor zijn eigen zelfrijdende auto gebruikmaakt van onrechtmatig verkregen technologie. Deze is naar verluidt gestolen door een oud-medewerker van Waymo, Anthony Levandowski, die daarna een startup voor zelfrijdende auto's oprichtte. Zijn bedrijf werd enkele maanden later ingelijfd door Uber.

Waymo had de rechter verzocht om Uber een verbod op te leggen op de verdere ontwikkeling van zijn zelfrijdende auto. Dat verzoek werd slechts gedeeltelijk ingewilligd. Uber kan doorgaan met het project, maar Levandowski mag er niet langer bij betrokken blijven. Het hoofd van Ubers zelfrijdende auto-afdeling had zelf al besloten om een stap terug te doen binnen het bedrijf.

De rechter oordeelde verder dat de claim van Waymo dat Uber zijn patenten heeft geschonden op niets is berust, aldus Reuters. Ook zou maar weinig van Ubers technologie kunnen worden herleid naar vermeende bedrijfsgeheimen die Levandowski van Waymo zou hebben gestolen.

Wel zei de rechter dat Uber wist, of had moeten weten dat Levandowski bestanden van Waymo had meegenomen toen de taxidienst besloot om zijn startup over te nemen. Daarnaast zou er bewijs zijn dat Uber en Levandowski al voor zijn vertrek bij Waymo in gesprek waren over de overname van zijn nog op te richten startup.

De rechter heeft Uber opgedragen om alle van Waymo afkomstige bestanden terug te geven aan de rechtmatige eigenaar. 

Lees meer over:
Tip de redactie