Microsoft laat Windows nauwer samenwerken met iOS en Android

Windows gaat dankzij een aantal nieuwe features nauwer samenwerken met Android en iOS.

Dit maakt Microsoft bekend tijdens de Build 2017-conferentie. De verbeterde ondersteuning komt met een aantal nieuwe functies die bij de Windows 10 Creators Fall Update horen. Zo is er een Clipboard-functie waarmee gebruikers content kunnen kopiëren en plakken op verschillende apparaten. Op die manier is het mogelijk om een stuk tekst te kopiëren op een Android-telefoon en op de computer in Windows 10 weer te plakken.

Via Pick Up Where You Left Off moet het mogelijk worden om verder te werken aan een document op verschillende platformen. Een document dat op Windows 10 gestart is kan dan via de spraakassistent Cortana worden overgezet naar bijvoorbeeld een iPhone. De functie werkt ook met Android.

Met die update krijgt Microsofts cloud OneDrive ook een nieuwe functie. Met Files On-Demand krijgen gebruikers toegang tot hun bestanden, zonder dat deze naar een apparaat gedownload worden. Aan de hand van een nieuw icoontje in een column genaamd "status" in verkenner is te zien of een document in de cloud staat of dat het lokaal opgeslagen is.

De Windows 10 Fall Creators Update komt naar verwachting rond september. 

Story Remix

Microsoft kondigde ook een geheel nieuwe applicatie aan: Story Remix. Hiermee kan een gebruiker via Microsoft Graph foto’s en video’s transformeren.

De app brengt automatisch eigen herinneringen en foto’s en video’s van vrienden samen, om een verhaal te maken. Hier zit ook muziek en een thema bij. Door 3D-objecten toe te voegen is het mogelijk om mixed reality toe te passen.

Opvallend is dat er ook een applicatie van Apple naar de Windows Store komt. Het gaat om iTunes, dat eind dit jaar beschikbaar moet worden. Het is de eerste app van Apple die naar de Windows Store komt. Daarnaast verschijnen er drie versies van besturingssysteem Linux en Spotify naar de winkel.

Skype

Microsoft kondigde verder een nieuw soort chatbot aan voor Skype. Daarmee kunnen bedrijven en ontwikkelaars ook een avatar toevoegen aan hun chatbot, evenals gesproken tekst.

De avatars kunnen gebruikt worden als virtuele assistent, maar ook om te oefenen met sollicitatiegesprekken. De bots kunnen zowel in één-op-ééngesprekken als in groepschats worden gebruikt.

Ook maakte Microsoft het voeren van gesprekken via Skype beschikbaar voor websites. Het programma kan in een website geplaatst worden om bijvoorbeeld de klantenservice af te handelen.

Mixed Reality

Verder kondigde Microsoft twee controllers aan voor mixed reality. De apparaten, genaamd Windows Mixed Reality motion controllers, moeten gecombineerd worden met eerder aangekondigde headsets. 

Met de controllers moet de ervaring voor gebruikers in de virtuele wereld vloeiender worden. De apparaten moeten later dit jaar verschijnen. Om ze te gebruiken is geen extra hardware nodig. De headset zelf zorgt namelijk voor het volgen van de bewegingen.

Ook zijn er vanaf vandaag twee headsets voor mixed reality te reserveren. Ontwikkelaars in de Verenigde Staten en Canada kunnen een headset van Acer voor 299 dollar en een variant van HP voor 329 dollar kopen. Acer biedt ook een bundel aan met de controllers voor 399 dollar. De apparaten worden vanaf deze zomer geleverd.

De Microsoft Build-conferentie vindt ook vrijdag nog plaats.

Lees meer over:
Tip de redactie