Robotvogel Robird van het Twentse bedrijf Clear Flight Solutions gaat vogels verjagen van de luchthaven van het Canadese Edmonton.

Dat maakt het bedrijf dinsdag bekend. Robird ontstond in 2012 als resultaat van een onderzoek van de Universiteit Twente, als moderne vogelverschrikker voor boven gewassen.

Schade voorkomen

Vanaf deze maand wordt de robotvogel ook ingezet op de luchthaven van het Canadese Edmonton, de op drie na grootste luchthaven van het land. Robird verjaagt daar echte vogels, die bij aanvaring met een vliegtuig voor ongelukken en vooral schade en vertraging zorgen.

Veel vliegvelden verjagen vogels rond hun start- en landingsbanen met echte roofvogels, of door ze af te schieten. Robird bootst de bewegingen van een valk na, waardoor vogels in de buurt denken dat er een echte roofvogel in de buurt is.

Luchthavens waren tot nu toe terughoudend richting Robird, en wachtten af op de eerste praktijktoepassing op een vliegveld. Nu die er is, klinkt er interesse van drie grote Amerikaanse en enkele Europese luchthavens, waaronder Schiphol, zegt Clear Flight Solutions tegen RTL Z.