Ontwikkelaars van allerlei soorten gadgets kunnen voortaan de slimme spraakassistent Assistant van Google inbouwen.

Donderdagavond maakte de zoekgigant een ontwikkelkit openbaar waarmee dat mogelijk is.

Het wordt zo bijvoorbeeld mogelijk om speakers uit te brengen die het mogelijk maken om tegen de Assistant te spreken. Google maakt zelf ook al zo'n speaker, de Google Home, maar die is in Nederland nog niet verkrijgbaar.

Het zal vermoedelijk nog enige tijd duren voordat concurrerende speakers op de markt verschijnen, want Google presenteert de ontwikkelkit als een manier om prototypes te maken. De commerciële uitrol van de technologie volgt later.

Licentie

Chris Ramsdale, een productmanager van de Assistant, zegt tegen The Verge dat "ontwikkelaars momenteel geen licentiekosten hoeven te betalen om de Google Assistant te gebruiken". Het is onduidelijk of dat in de toekomst zal veranderen, of dat Google een andere manier zoekt om geld te verdienen aan zijn stemassistent.

Onlangs breidde Google de beschikbaarheid van de Assistant ook al uit naar veel meer Android-smartphones, waar de functie eerder alleen op de eigen Pixel-smartphones beschikbaar was. De Google Assistant heeft te maken met stevige concurrentie van onder meer Amazons Alexa, Apples Siri en Microsofts Cortana. Binnenkort voegt Samsung zijn stemassistent Bixby toe aan dat lijstje.

De Google Assistant is vooralsnog niet in het Nederlands beschikbaar.