Taxidienst Uber wil in 2020 ook passagiers vervoeren met vliegende taxi's. Het bedrijf gaat met onder meer dronebouwer Aurora in zee voor het ontwikkelen van zijn zelfvliegende taxi’s.

Dat maakten Uber en Aurora dinsdag bekend. Aurora is een fabrikant van onbemande vliegtuigen die ook voor onder meer het Amerikaanse ministerie van Defensie werkt. Verder gaat Uber partnerschappen aan met onder meer vliegtuigbouwers Embraer, Pipistrel en Mooney en helikopterfabrikant Bell.

Uber zei vorig jaar vliegende taxi’s in te willen schakelen voor passagiersvervoer in een dienst die Uber Elevate genoemd wordt. Het vliegtuigje van Aurora kan zo'n 240 kilometer per uur vliegen, verticaal opstijgen en landen en is daarmee volgens Uber bij uitstek geschikt om bijvoorbeeld in de stad in te zetten.

Uber maakte verder bekend dat de steden Fort Worth en Dallas in de Amerikaanse staat Texas en het Arabische emiraat Dubai de eersten willen zijn waar een proef met Uber Elevate wordt uitgevoerd. In Fort Worth en Dallas, die tegen elkaar aan liggen, wonen meer dan zeven miljoen mensen en in Dubai ruim 2,7 miljoen.

Dit is de vliegende taxi die Uber in wil gaan zetten
Dit is de vliegende taxi die Uber in wil gaan zetten

Knop indrukken

Het is de bedoeling dat een vliegende taxi bestellen in 2020 een kwestie van een knop indrukken en even wachten is. Volgens Uber heeft een netwerk van vliegende taxi's 'significante voordelen qua kosten en gebruiksgemak' ten opzichte van grondvervoer.

Eerder dit jaar nam Uber al de technisch directeur van ruimtevaartorganisatie NASA in dienst. Deze Mark Moore werkte bij de NASA ook aan voertuigen die verticaal konden opstijgen en landen.