De onderzoeksafdeling van mediabedrijf Disney werkt aan een techniek die in real-time een soort Snapchat-achtige filters op acteurs kan projecteren via speciale belichting.

Op de website van de onderzoekstak zijn daarvan de eerste resultaten gepubliceerd, inclusief een video waarin de techniek wordt gedemonstreerd.

Disney maakt hiervoor naar eigen zeggen gebruik van een razendsnelle camera en projector, om vertraging tussen de door de acteurs getoonde expressies en daarop aangepaste projecties te minimaliseren.

Het systeem identificeert de oriëntatie en uitdrukking van het gezicht van een acteur en voorspelt vervolgens de gezichtsbewegingen die nodig zijn om het geprojecteerde filter natuurlijk te laten lijken.

Disney projecteert make-up op acteurs
Disney projecteert make-up op acteurs

In de voorbeeldvideo is te zien hoe op het gezicht van een man als het ware clownmake-up wordt aangebracht. De projectie beweegt automatisch mee met de veranderende gezichtsuitdrukkingen. Het resultaat wordt gefilmd en zou zo in theorie direct in bijvoorbeeld een film gebruikt kunnen worden, zonder dat er eerst nog na de opname speciale effecten moeten worden toegevoegd.

Met de projectie is het ook mogelijk om bepaalde overtrokken gezichtsuitdrukkingen te creëren, zoals een brede frons of glimlach. Ook de lichtinval op een gezicht is te manipuleren.

De onderzoekers van Disney stellen dat de techniek nog wel doorontwikkeld moet worden voordat deze geschikt is voor praktische toepassingen. Zo moet er onder meer nog een oplossing gezocht worden voor scènes waarin het gezicht van een acteur zowel van de voorkant als van de zijkant gefilmd wordt.