Uber hield technologie achter voor de rechtbank in de zaak die Google-zuster Waymo aanspande tegen de taxidienst.

Dat schrijft TechCrunch.

Waymo werkt binnen Alphabet, Google's moederbedrijf, aan zelfrijdende auto's. Waymo klaagde Uber in februari aan omdat dat bedrijf met gestolen informatie van Waymo zijn divisie voor zelfrijdende auto's opgezet zou hebben.

Volgens de aanklacht zette een oud-werknemer van Waymo, Anthony Levandowski, voor zijn vertrek bij het bedrijf zo'n veertienduizend bestanden met ontwerpen van een zeer vertrouwelijke server op zijn eigen laptop.

De bestanden werden volgens Alphabet gebruikt in het bedrijf Otto, dat Levandowski later oprichtte. Deze startup voor zelfrijdende auto's werd slechts enkele maanden na oprichting voor 680 miljoen dollar door Uber overgenomen.

LiDAR

Het zou voornamelijk gaan om data met betrekking tot de door Waymo ontwikkelde LiDAR-technologie, waarmee de zelfrijdende auto's hun positie ten opzichte van andere voertuigen of objecten kunnen bepalen. Volgens het bedrijf is de schade minstens 500 miljoen dollar en stelde de diefstal van de data Uber in staat om het stilgevallen zelfrijdende auto-project nieuw leven in te blazen.

Uber verklaarde in aanloop naar de zaak dat zijn eigen LiDAR-technologie nog niet af was en nog niet gebruikt werd. Het bedrijf zei daarom een LiDAR-systeem van een externe partij te gebruiken.

Bewust achtergehouden

Waymo zegt nu dat Uber een tweede LiDAR-systeem ontwikkelde dat op het systeem van Waymo lijkt. Uber zou dat tweede systeem bewust hebben achtergehouden voor onderzoekers van de rechtbank.

Het tweede systeem kwam boven water door een verklaring van een oud-werknemer van Otto, die half april verklaarde dat de startup aan twee eigen LiDAR-systemen werkte.

Volgens Uber is het tweede systeem nooit volledig ontwikkeld. Het bedrijf zou de onderdelen die nog niet af waren bovendien aan Waymo getoond hebben.