Microsoft wil naar verluidt de concurrentie aangaan met Googles Chromebooks door laptops te voorzien van een lichtere versie van zijn nieuwste besturingssyteem, dat de werknaam ‘Windows 10 Cloud’ draagt.

Dat meldt website Windows Central, dat documenten van Microsoft in handen heeft waarin wordt omschreven waaraan dergelijke laptops zouden moeten voldoen.

Naar verwachting kondigt Microsoft Windows 10 Cloud op 2 mei aan tijdens een eigen evenement in New York. Het besturingssysteem is een lichtere, uitgeklede versie van het reguliere Windows 10 en draait volgens geruchten enkel applicaties uit de officiele Windows Store.

De opzet zou daarmee vergelijkbaar zijn met Googles Chromebooks, die worden geleverd met het Chrome OS-besturingssysteem. Net als bij Chromebooks zouden andere fabrikanten de laptops produceren.

Educatieve markt

Met de Windows 10 Cloud-laptops zou Microsoft in willen zetten op de educatieve markt voor laptops. Volgens de gelekte documenten mikt het bedrijf op apparaten met een minimale accuduur van ruim tien uur, een opstarttijd van twintig seconden en een maximaal twee seconden tot een laptop weer bij het inlogscherm is wanneer deze uit de slaapstand wordt gehaald.

De laptops zouden verder minimaal een quadcore-processor moeten bevatten, evenals vier gigabyte werkgeheugen en 32 gb of meer opslagruimte.

Microsoft heeft officieel nog niets bekendgemaakt over de onthullingen die het 2 mei gaat doen, maar hintte bij de aankondiging van het evenement al wel naar een focus op de educatieve markt, via de hashtag ‘#MicrosoftEDU’.