Apple heeft een patent aangevraagd voor een techniek waarmee er met augmented reality (AR) virtuele objecten aan de echte wereld kunnen worden toegevoegd, maar echte objecten ook verwijderd kunnen worden.

De patentaanvraag werd in oktober 2015 door Apple ingediend. Op donderdag is deze openbaar gemaakt.

Met de beschreven technologie moet het mogelijk worden om bijvoorbeeld meubels in een kamer te verplaatsen, zonder er fysiek mee aan de slag te hoeven. Daarnaast kan een gebruiker virtuele meubels als een tafel toevoegen en een echte tafel helemaal verwijderen. 

De uiteindelijke beelden moeten te zien zijn op het scherm van een smartphone. In het patent wordt echter ook ondersteuning voor semi-transparante beeldschermen benoemd, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de HoloLens van Microsoft.

Apple wil de techniek mogelijk maken met onder meer HD-camera’s, krachtige processoren en geavanceerde hardware voor het bepalen van een locatie. 

Augmented reality

De afgelopen tijd zijn er veel geruchten over Apple en augmented reality. De eerste resultaten daarvan zouden te zien zijn in de nog aan te kondigen iPhone 8. CEO Tim Cook heeft meermaals zijn enthousiasme over AR kenbaar gemaakt.

De smartphone zou functies krijgen waarmee Snapchat-achtige filters in foto’s gebruikt kunnen worden. Daarnaast moet het mogelijk worden om de scherpte van een foto achteraf aan te passen aan de hand van augmented reality. 

De iPhone 8 wordt vermoedelijk later dit jaar onthuld. Apple zou volgens geruchten ook aan een augmentedrealitybril werken, evenals een navigatiesysteem voor auto’s op basis van deze techniek.