Bose is aangeklaagd door klanten die vinden dat het bedrijf gebruikers van zijn koptelefoons bespioneert door bij te houden welke muziek en podcasts zij luisteren.

In de zogenoemde class-action-rechtszaak scharen meerdere eigenaren zich achter de aanklacht van een Amerikaan uit Chicago, meldt Reuters. De aanklacht draait om de Bose Connect-app, waarmee gebruikers hun koptelefoon moeten updaten en bijvoorbeeld muziek kunnen delen.

"Mensen zouden zich er ongemakkelijk over moeten voelen", zegt de advocaat van de aanklager. "Mensen doen een koptelefoon op omdat ze denken dat dat privé is, maar ze kunnen daarbij informatie weggeven die ze helemaal niet willen delen."

De aanklager was verbaasd dat na registratie van zijn koptelefoon in de Bose Connect-app, "alle beschikbare media-informatie" werd gedeeld met onder meer Segment.io. Dat bedrijf verzamelt klantinformatie, die volgens de aanklager zonder medeweten van de klant wordt doorverkocht.

De aanklager wil met de rechtszaak miljoenen aan schadevergoeding krijgen voor kopers van onder meer de QuietComfort 35, QuietControl 30 en SoundLink-koptelefoons. Ook eist hij dat Bose direct stopt met het delen verzamelen van informatie over wat gebruikers luisteren.

Bose heeft nog niet op de aanklacht gereageerd.