Building 8, de experimentele onderzoekstak van het sociale netwerk Facebook, werkt aan technologie die hersengolven kan lezen en ze omzet in woorden.

Over een aantal jaar wil het sociale netwerk dat het mogelijk is om met een breinscanner honderd woorden per minuut te typen, zei Regina Dugan van Building 8 woensdag op de ontwikkelaarsconferentie F8 van Facebook.

Dugan begon haar toespraak met kritiek op de smartphone. "Die laat ons contact maken met mensen ver weg van ons, vaak ten koste van hen die recht naast ons zitten."

Volgens Dugan zou het beter zijn als mensen via gedachten kunnen communiceren, zonder dat ze zich fysiek hoeven te richten tot een apparaat. Stemassistenten zijn volgens haar daarom al een stap vooruit.

Scanner

Dugan erkende dat er nu nog geen breinscantechnologie beschikbaar is die nauwkeurig genoeg breinsignalen kan aflezen om typen via gedachten mogelijk te maken. Dat kan enkel met geïmplanteerde elektrodes, waarvoor een operatie nodig is. "Dat is simpelweg niet schaalbaar", grapte ze.

Met nieuwe optische technologie wil Facebook breinsignalen oppikken. Dat is lastig, want huid en haar zorgen ervoor dat de gebruikte fotonen zich sterk verspreiden. Metingen zijn daarom niet bijzonder nauwkeurig en kunnen nu alleen worden gebruikt om algemene activiteit in een bepaalde breinregio vast te leggen. 

Daarom werkt het bedrijf aan een filtermethode, zodat de scanner alleen kijkt naar fotonen die wel een recht pad nemen. Dat moet het mogelijk maken om de activiteit van individuele neuronen vast te leggen.

Huidtrilling

Los van het breinproject werkt Building 8 ook aan een manier om woorden en concepten om te zetten in patronen van trillingen, die op de arm voelbaar kunnen worden gemaakt via een speciale mouw.

Zo moet het mogelijk worden om te communiceren met mensen die niet dezelfde taal spreken, maar die wel hetzelfde 'vocabulaire' van trillingen hebben aangeleerd.

Op de lange termijn denkt Dugan dat rechtstreeks communiceren via gedachten het mogelijk kan maken om helemaal buiten taal om te werken. Ze omschreef menselijke spraak als een "compressie-algoritme" dat beperkend werkt.

"Daarom houden we van grote schrijvers en dichters. Omdat ze net iets beter zijn in het samenpersen van een volledige gedachte in woorden."

Daarbij benadrukte ze wel dat Facebook niet van plan is om willekeurige gedachten van mensen uit te lezen en via internet te verspreiden. Mensen moeten uiteindelijk zelf in de hand hebben welke gedachten ze met anderen willen delen, zei Dugan.