De Nederlandse Politie is begonnen met het zoeken van overtreders van de drones-wetgeving door drone-video's op internet te bekijken.

De politie Noord-Holland heeft in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie Noord-Holland gecontroleerd of dronepiloten zich wel aan de regels houden.

Daarvoor hebben ruim veertig politiemedewerkers het internet afgespeurd naar video's met Nederlandse dronebeelden. De politie zocht daarbij naar video's waarin te zien is dat mensen met hun drone op plekken of tijden hebben gevlogen waar dat niet is toegestaan.

Waarschuwing of boete

Veel van de dronepiloten die de regels hebben overtreden, kregen woensdag een waarschuwing van de politie. Een aantal zaken is overgedragen aan het Openbaar Ministerie, dat zal afwegen of er boetes of vervolgingen op die overtredingen komen te staan.

Dronepiloten die eerder al een waarschuwing hebben gekregen voor vliegen waar dat niet mag, krijgen direct een boete. Het is voor het eerst dat de Nederlandse Politie op deze manier overtreders van de drone-wetgeving opspoort.

De Rijksoverheid heeft een site waarop de regels voor het vliegen met drones staan opgesomd. Ook is daar nauwkeurig te zien waar, wanneer en onder welke omstandigheden legaal met een drone mag worden gevlogen.