Facebook ontwikkelt een drone die vastzit aan een glasvezelkabel, om draadloos internet te verspreiden tijdens crisissituaties.

Dat maakte het bedrijf woensdag bekend op zijn ontwikkelaarsconferentie F8.

Het onbemande helikoptertje moet inzetbaar zijn bij noodsituaties, als bestaande mobiele netwerken niet meer werken. De bedoeling is dat hij 24 uur achter elkaar kan vliegen.

Aan de grond wordt een glasvezelkabel aan de drone gekoppeld, waarna deze opstijgt om een groter gebied van draadloos internet te kunnen voorzien. Facebook ziet deze 'insta-infrastructuur' als een project dat op kortere termijn inzetbaar is dan de Aquila-internetdrones op zonne-energie waar ook aan wordt gewerkt. Het bedrijf wil uiteindelijk een permanent netwerk van die drones in de lucht hebben.

Terragraph

De Aquila-drone maakte vorig jaar al een testvlucht en zal dit jaar verder worden getest. Facebook denkt echter dat het nog tien jaar kan duren voordat de technologie genoeg is doorontwikkeld om praktisch inzetbaar te zijn, en voordat toezichthouders hier toestemming voor geven.

Het sociale netwerk maakte ook bekend dat in de Californische stad San Jose een nieuw soort draadloos internet wordt getest. De eerder gepresenteerde Terragraph-technologie, die gebruikmaakt van kleine antennes die radiogolven met zeer hoge frequenties verspreiden, wordt voor het eerst in de praktijk gebracht. De antennes kunnen alleen over zichtlijnen werken, dus zullen binnenshuis geen bereik bieden.

Camera's

Facebook presenteerde woensdag ook twee nieuwe 360-graden-camera's. De x6 en x24 moeten in betere kwaliteit 360-graden-foto's en -video's kunnen maken, met respectievelijk zes of 24 losse camera's in een bolvormig apparaat.

Technisch directeur Mike Schroepfer van Facebook zei dat de camera's, in combinatie met de slimme beeldverwerkingsalgoritmes van het bedrijf, meer dieptedetails van een scène kunnen vastleggen.

Dat moet ervoor zorgen dat mensen die de 360-graden-beelden in virtual reality bekijken, realistischere beelden te zien krijgen. Zij zouden de vastgelegde beelden zelfs uit hoeken kunnen zien die de camera zelf nooit heeft gezien, omdat de slimme software van Facebook de foto of video uitbreidt.

De camera's worden gericht op professionele gebruikers en verschijnen later dit jaar.