Apple heeft een klein team van biomedische ingenieurs ingehuurd om in het geheim te werken aan sensoren die de bloedsuikerspiegel monitoren. Het zou een doorbraak zijn in de behandeling van diabetes. 

Anonieme bronnen vertellen aan CNBC dat de wetenschappers gaan werken in een kantoor in Palo Alto, niet ver van het hoofdkantoor van Apple. Het onderzoeksteam zou onderdeel uitmaken van een geheim initiatief, oorspronkelijk opgezet door medeoprichter Steve Jobs.

Het team gaat werken aan sensoren die zonder de huid binnen te dringen continu de bloedsuikerspiegel in de gaten houden. Hiermee zou diabetes beter kunnen worden behandeld. 

Verschillende bedrijven hebben getracht een dergelijk meetsysteem te ontwikkelen, maar de oplossingen die tot nu toe zijn gevonden zijn nog vrij duur en kunnen niet in alle gevallen een vingerprik vervangen.

Het initiatief van Apple zou al in een dergelijk stadium zijn dat het bedrijf haalbaarheidstesten heeft uitgevoerd en consultants heeft ingehuurd. Zij moeten uitzoeken welk pad het onderzoek verder moet nemen om uiteindelijk een apparaat te ontwikkelen dat de bloedsuikerwaarden kan controleren.

Smartwatches

Het traject loopt volgens de ingewijden al vijf jaar. Jobs zag voor ogen dat draagbare producten zoals smartwatches gebruikt kunnen worden om belangrijke lichaamseigenschappen te monitoren. Zuurstofwaarden, hartslag en bloedsuiker zouden via smartwatches makkelijk te checken zijn.

Volgens een van de betrokkenen bij het project is Apple optische sensoren aan het ontwikkelen. Het gaat dan om sensoren die met licht door de huid schijnen om zo suikerindicaties te meten.

De mogelijke doorbraak zou een zege zijn voor miljoenen mensen met diabetes. Het zou nieuw medisch onderzoek aanmoedigen en een nieuwe markt openen voor consumenten die hun bloedsuiker willen checken voor inzichten in hun gezondheid en welzijn.

Google

Apple is niet het enige technologische bedrijf dat werkt aan dergelijke snufjes op het gebied van gezondheidsmetingen. Verily, een wetenschappelijk zusterbedrijf van Google, werkt aan slimme contactlenzen die bloedsuiker kunnen meten via het oog.

Het bedrijf kondigde al in 2014 aan dat aan zo'n lens wordt gewerkt, maar volgens recentere geruchten zijn er grote problemen bij de ontwikkeling van het product.