De European Aviation Safety Agency heeft indirect gereageerd op een nieuw initiatief om gadgets uit vliegtuigcabines weg te houden. Volgens de toezichthouder kan dit onveilig zijn.

"Apparaten met lithiumbatterijen worden gezien als gevaarlijke producten", aldus de toezichthouder in een verklaring. Lithiumbatterijen kunnen in uitzonderlijke gevallen oververhit raken of zelfs vlamvatten. 

"Bij voorkeur moeten deze in de passagierscabine worden bewaard, zodat personeel kan ingrijpen bij incidenten." 

Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten willen elektronische apparaten in de cabine verbieden. Deze zouden dan in het bagageruim bewaard moeten worden. De Europese toezichthouder vindt dit riskant, omdat personeel dan niet kan ingrijpen bij problemen.

Volgens de Aviation Safety Agency is het wel een optie om de apparaten in het bagageruim te bewaren, maar dan moeten er maatregelen worden getroffen om de risico’s weg te nemen. De apparaten zouden bijvoorbeeld volledig uitgeschakeld moeten worden.

De verklaring verwijst niet direct naar de Britse en Amerikaanse initiatieven. De toezichthouder zegt enkel "vliegmaatschappijen te willen herinneren over de principes achter veilig transport van apparaten."