Er komt geen hogere boete voor overtredingen met drones en recreatieve drones hoeven niet geregistreerd te worden.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Kamer had om deze maatregelen gevraagd omdat drones regelmatig het vliegverkeer in gevaar brengen. Volgens Dijksma is er is tot dusver slechts een beperkt aantal rechtszaken geweest en lag de eis steeds ruim onder het maximum. ''Dit betekent dat er binnen de huidige strafmaat ruimte is om, indien de omstandigheden daartoe aanleiding geven, een hogere straf te eisen", aldus de staatssecretaris.

Luchtverkeer

Dijksma wijst er verder op dat er wel een hogere maximumstraf geldt als een gebruiker met zijn drone het luchtverkeer met opzet in gevaar brengt. In dat geval kan een gevangenisstraf tot vijftien jaar of een geldboete van ten hoogste 82.000 euro worden geëist.

Verder levert registratie van drones volgens de staatssecretaris geen ''wezenlijke bijdrage'' aan het verbeteren van de vliegveiligheid. Registratie wordt op termijn op Europees niveau geregeld en daarop wil Dijksma niet vooruit lopen. Het aantal gemelde incidenten met recreatieve drones is volgens haar in ons land ''relatief beperkt".

Minder hoog

De staatssecretaris kondigde vorig jaar aan de regels voor recreatieve dronegebruikers aan te scherpen. Zij mogen straks niet hoger dan 50 meter en maximaal 100 meter ver vliegen. Verder moeten ze 50 meter afstand bewaren tot bebouwing, wegen en mensenmenigten. Er geldt een uitzondering voor klassieke modelvliegers, die tot een hoogte van 300 meter mogen vliegen op 'daartoe bestemde terreinen'.

In de eerste vijf maanden van 2016 waren er 39 incidenten met recreatieve drones. In bijna alle gevallen ging het om meldingen van luchtvaartpiloten die een drone in de buurt van hun toestel zagen. In heel 2015 ging het nog om vijftien incidenten.