Apple heeft een modulaire versie van zijn desktopcomputer Mac Pro op de planning staan. Het bedrijf heeft daarnaast de huidige iteratie uit 2013 een kleine update gegeven.

Dat kondigde het bedrijf bij monde van marketingbaas Phil Schiller in een bijeenkomst met onder meer verslaggevers van TechCrunch aan. De bestaande Mac Pro wordt vanaf dinsdag geleverd met iets betere specificaties.

Ook komen later dit jaar iMacs die sneller en krachtiger zijn dan de huidige modellen. Die moeten wachtende pro-gebruikers aanspreken.

In 2018 komt Apple echter met een volledige herziene versie van de Mac Pro. Zo wordt de Mac Pro 2018 modulair. Op die manier kan Apple sneller dan voorheen updates uitbrengen voor het systeem en hoeven gebruikers niet weer vier jaar te wachten op upgrades.

Scherm

Ook komt er, in weerwil van eerdere uitspraken van Apple, een nieuw extern scherm van Apple zelf. Na het stoppen met de verkoop van het Thunderbolt-scherm werden geen nieuwe schermen van Apple meer aangekondigd. Het bedrijf wees daarbij op het 5K-display dat het samen met LG maakte.

Schiller bood ook zijn excuses aan voor het feit dat er zoveel tijd zit tussen upgrades voor de Mac Pro. “Als we een hiaat in de updatecyclus van de Mac Pro hadden, dan spijt ons dat. We gaan het goed maken door met een fantastisch product te komen om hem te vervangen.”

Apple liet daarnaast doorschemeren dat Mac OS zo'n 100 miljoen gebruikers telt. Dat is fors minder dan Windows 10, dat afgelopen september al 400 miljoen gebruikers had.