Richard Browning, een Britse uitvinder en entrepreneur, heeft een soort Iron Man-pak ontwikkeld waarmee hij kort boven de grond kan vliegen.

Het pak bestaat uit een licht exoskelet, of uitwendig skelet, en zes straalmotoren die op kerosine lopen. Het pak wordt Daedulus genoemd en moet gebruikers later in staat stellen met honderden kilometers per uur te laten vliegen. Maar tot op heden is die mogelijkheid nog niet getest.

Het project is in 2016 ontwikkeld en van de grond gekomen. Browning vergelijkt het leren besturen van het pak met het leren besturen van een fiets of helikopter. Met het pak is het mogelijk zes kanten op te gaan: omhoog, omlaag, naar links, naar rechts, vooruit en achteruit. Het duurt volgens de uitvinder even voordat de bestuurder weet wat er mogelijk is, maar daarna zou meteen duidelijk zijn hoe het systeem werkt.

Britse uitvinder test eigen Iron Man-pak
Britse uitvinder test eigen Iron Man-pak

Klein display

Omdat ongelukken veroorzaken heel gemakkelijk is met een Iron Man-pak, is het voorzien van een klein display dat kan laten zien hoe het ervoor staat met de kerosine, bijvoorbeeld. Zo moeten voorkomen kunnen worden dat iemand vroegtijdig neerstort. Dat display maakt gebruik van wifi om in contact te blijven met het kerosineniveau.

Hoewel alleen nog wordt laten zien dat het pak vlak boven de grond zweeft, claimt Browning dat het al in staat is om veel hoger boven de grond te vliegen. Het zou het vliegen van Iron Man zelfs evenaren en nog behoorlijk snel kunnen gaan, zegt de uitvinder tegenover CNET.

Het is wel van belang voor de drager dat de spieren enigszins getraind zijn. Zonder sterke spieren zou het pak minder goed te besturen zijn. Om het pak van de grond te krijgen, dient de bestuurder ook te allen tijde een knopje ingedrukt te houden.

Felix Baumgartner

Het is niet de bedoeling dat het Iron Man-achtige pak ook daadwerkelijk op de markt wordt uitgebracht. Browning ziet zichzelf meer als Felix Baumgartner, de man die bijna 40 km boven de aarde naar beneden sprong, dan als Elon Musk, de man achter Tesla en SpaceX. Het gaat de uitvinder om doelen stellen en die koste wat het kost te behalen.

Wel is de uitvinder al door verschillende mensen benaderd die interesse hebben in een dergelijk pak. Browning schat dat het ongeveer 250 duizend dollar kost om er één te bouwen.

Binnenkort gaat Browning het pak ook op verschillende plekken in de Verenigde Staten van Amerika laten zien, in samenwerking met Red Bull.