Nederland en zes andere EU-landen gaan samenwerken om twee supercomputers in Europa te ontwikkelen. Zij willen de achterstand op China, Japan en de VS inhalen.

De landen tekenden hiervoor een verklaring tijdens een bijeenkomst in Rome.

De zogeheten exascalecomputers met duizenden processoren moeten ruim honderd keer sneller zijn dan de snelste computers die nu in Europa staan, aldus EU-commissaris Andrus Ansip (Digitale Economie). Ze gaan ruim een triljoen berekeningen per seconde maken.

Wetenschappers, bedrijven en overheden in de hele EU mogen gebruikmaken van de nieuwe machines, die vanaf 2022 operationeel moeten zijn.

Bij het project wordt ook gewerkt aan digitale infrustructuur, die gebruikt zal worden door een Europese clouddienst voor wetenschappers. Hiermee kunnen onderzoekers data met elkaar delen of gebruiken.

Galileo

De Europese Commissie vergelijkt het project met het ontwikkelen van de Airbus en satellietnavigatieproject Galileo. Naast Nederland zetten Frankrijk, Duitsland, Italië, Portugal, Spanje en Luxemburg hun handtekening. Ansip moedigt andere EU-landen aan zich aan te sluiten.