De robot van een Nederlands scholierenteam heeft in het Amerikaanse Orlando een internationale robotwedstrijd gewonnen.

Aan de First Robotics Competition in de VS doen honderden scholierenteams uit tientallen landen mee. Het Nederlandse team werd eerder één van de drie winnaars van de halve finale, waar 67 teams aan deelnamen.

Het Nederlandse Team Rembrandts bestaat uit leerlingen van Fontys Eindhoven, het Zwijsen College uit Veghel en het Heerbeeck College uit Best won vorige week ook al de Industrial Design Award met hun robot.

Zaterdag was de robot van Team Rembrandts de snelste tijdens de 'best of three'-finale. Robots moesten op een hindernisbaan tandwielen ophangen, ballen schieten en touwklimmen.

"Eindelijk is het team gelukt wat het in zijn vijfjarig bestaan nog niet heeft gekund: de finale winnen met hun zelfgebouwde robot", zegt teambegeleider Loes Kuijper tegen het Brabants Dagblad.

In april gaat het team weer terug naar de VS, om met hun robot deel te nemen aan de First World Championships in St. Louis. Met de winst van de competitie in Orlando heeft het team zich gekwalificeerd voor de World Championships.