Nest zou werken aan een vernieuwde productlijn met een slim alarmsysteem, deurbel, vernieuwde beveiligingscamera en goedkopere versie van zijn thermostaat.

Nest, onderdeel van Google-moederbedrijf Alphabet, zou een versie van zijn slimme thermostaat ontwikkelen die minder dan 200 dollar zou moeten kosten, meldt een ingewijde aan Bloomberg. De huidige versie kost zo'n 249 euro.

Dat model zou vooral goedkoper worden door het gebruik van andere materialen. Eén van de interne prototypes van het goedkopere model zou geen metalen draairing gebruiken, die de twee tot nu toe verschenen Nest-thermostaten hebben.

Ook zou het bedrijf aan draadloze sensoren werken, zodat de temperatuur in verschillende kamers door één thermostaat geregeld kan worden. Het is onduidelijk of dat ook werkt met de centrale verwarmingssystemen in Nederland, waarbij alle radiatoren even warm worden en alleen fysiek dichtgedraaid kunnen worden.

Slim alarm

Het alarmsysteem waar Nest volgens Bloomberg aan werkt, zou dit jaar beschikbaar moeten zijn. Het systeem zou bestaan uit een centrale hub met keypad, alarmsensoren voor op deuren en ramen en een sleutelhanger waar het alarm mee in- en uitgeschakeld kan worden.

Net als een regulier alarm is een waarschuwingstoon te horen totdat de gebruiker het alarm uitschakelt met een code of door de sleutelhanger te gebruiken.

Ook zou het alarm met de app van Nest bediend kunnen worden. Daarmee zou de eigenaar ook vanaf afstand bepaalde personen toegang tijdelijk kunnen verlenen, zoals gasten of bezorgers.

Sinds 2016 maken de camera's van Nest al gebruik van slimme videoherkenning van Google. Daarmee kunnen die camera's personen onderscheiden van bijvoorbeeld honden die voorbij lopen.

Personen herkennen

Een nieuwe versie van de Nest Cam zou de mogelijkheid krijgen om specifieke personen te herkennen, en zou zo alarm kunnen slaan wanneer onbekende personen in huis lopen. Die nieuwe camera zou in de herfst verschijnen.

De slimme deurbel van Nest zou op zijn beurt ook een camera bevatten, en een communicatiesysteem zodat de gebruiker zelfs vanaf een afstand kan communiceren met mensen aan de deur.

Nest heeft al sinds eind 2013 geen totaal nieuw product meer gepresenteerd. Het bedrijf kwam toen met zijn slimme rookmelder, en heeft sindsdien alleen zijn huidige producten verbeterd en uitgebreid.

In 2016 verliet Nest-oprichter Tony Fadell het bedrijf, nadat het bedrijf in 2015 een tegenvallende omzet van slechts 340 miljoen dollar draaide.

Bezuinigingen

Alphabet trekt de laatste tijd de broekriem aan bij verschillende dochterbedrijven. Zo is de satelliettak verkocht, stopte Google met zijn drone op zonne-energie en zouden bezorgdrones door bezuinigingen vertraging hebben opgelopen.

Toch draaide Alphabet over het laatste kwartaal van 2016 een recordomzet van 26 miljard dollar (ruim 24 miljard euro). Nest werd door een herstructurering in 2016 onderdeel van Google, waar het eerder een los bedrijf onder Alphabet was.