Autofabrikant Volkswagen heeft voorafgaand aan de jaarlijkse autobeurs in Genève zijn zelfrijdende auto onthuld, Sedric genaamd.

Dat meldt Reuters.

Sedric is afgeleid van de eerste letters van de Engelse naam voor een zelfrijdende auto, ‘SElf DRIving Car’. Het gaat om een zogeheten level 5-model. Daarmee maakt Volkswagen kenbaar dat zijn Sedric-model volledig automatisch moet gaan rijden. De inzittende hoeft enkel de bestemming door te geven.

De Sedric heeft daardoor ook geen stuur of een gas- en rempedaal. Bovendien is het niet de bedoeling dat het model eigendom wordt van één persoon, zoals bij traditionele auto’s het geval is. In plaats daarvan rijden er verschillende Sedrics rond in een stad en kunnen inwoners met behulp van een 'knop' een Sedric aanvragen. De auto komt dan autonoom naar hun locatie toegereden.

Volkswagen presenteert volledig zelfrijdende auto
Volkswagen presenteert volledig zelfrijdende auto

OLED-scherm

De zelfrijdende auto is te bedienen via stembesturing en biedt een groot OLED-scherm waarop via augmented reality informatie over de situatie op de weg wordt gegeven. Ook kunnen op dit scherm bijvoorbeeld films gekeken worden.

Volgens Volkswagen is Sedric de “vader” van een aantal aankomende deels of volledig zelfrijdende auto’s van het bedrijf, toegespitst op de verschillende merken van de Volkswagen-groep. Deze auto’s moeten de komende jaren op de markt komen. Sedric zelf draagt geen merknaam.

Volkswagen-ceo Matthias Mueller laat weten dat zijn bedrijf van plan is om de komende jaren miljarden euro’s in de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s te steken, aldus Reuters. Daarbij wil het bedrijf zich gaan richten op de mobiliteit van mensen die geen toegang hebben tot traditionele auto's, zoals kinderen, een groot aantal bejaarden en bijvoorbeeld blinden.