Onderzoekers hebben aangetoond dat het mogelijk is een nieuw soort DNA-computer te maken, die bij het maken van berekeningen groeit. 

Dat blijkt uit onderzoek van de University of Manchester. 

De DNA-computer kan zijn processor repliceren waardoor er naar meerdere mogelijke oplossingen voor een probleem tegelijkertijd wordt gezocht. Hierdoor kan de computer volgens de wetenschappers sneller zijn dan een traditionele pc. 

Een kwantumcomputer kan op vergelijkbare wijze meerdere opties berekenen, maar volgens de onderzoekers kan deze technologie slechts bij beperkte problemen worden ingezet. De DNA-computer is flexibeler in gebruik.

"Omdat DNA-moleculen erg klein zijn, kan een desktopcomputer mogelijk meer processors gebruiken dan alle elektronische computers ter wereld bij elkaar", aldus professor Ross D. King, die aan het project meewerkte.

Onderzoekers werken al langer aan varianten voor een DNA-computer, maar de wetenschappers uit Manchester zeggen als eerste een pc te kunnen bouwen die afwijkt van gewone pc's, die normaliter voldoen aan de Turingvolledigheid.