AJ Vandermeyden, een vrouwelijke Tesla-medewerker, heeft het bedrijf aangeklaagd wegens seksisme en seksuele intimidatie.

Ze diende de aanklacht vorig jaar al in, schrijft The Guardian. Vandermeyen deed dit eerder dan dat het verhaal van voormalig Uber-medewerker Susan Fowler naar buiten kwam. Fowler heeft de taxidienst om dezelfde redenen aangeklaagd.

Vandermeyden zegt dat ze minder betaald kreeg dan haar mannelijke collega’s, die hetzelfde werk verrichten. Ook zouden mannen vaker een promotie gekregen hebben dan vrouwen die even goed of soms beter in het werk zouden zijn. Daarnaast zouden de mannen regelmatig vrouwen op de werkvloer lastigvallen en hen uitfluiten.

Op het moment dat ze de problemen aankaartte, zou ze te horen hebben gekregen dat het bedrijf zich concentreert op het maken van auto’s en geen tijd heeft voor “dit soort dingen”.

Trouw aan Tesla

Desondanks blijft Vandermeyden trouw aan Tesla en blijft ze geloven in waar het bedrijf voor staat. Maar de vrouwelijke medewerker zegt ook dat ze er niet tegen kan dat er iets “fundamenteel fout” gaat.

Tesla heeft in een reactie gemeld dat “het niet te voorkomen is dat mensen zulke claims maken tegen het bedrijf, maar dat het niet hoeft te betekenen dat die claims ook kloppen.”

Volgens een woordvoerder van Tesla is het bedrijf een onafhankelijk onderzoek gestart nadat de beschuldigingen binnenkwamen. "Na een uitgebreide beoordeling van de feiten, stelde de onafhankelijke onderzoeker vast dat mevrouw Vandermeyden’s bewering van genderdiscriminatie, intimidatie en vergelding, niet zijn onderbouwd”, aldus de woordvoerder tegenover NU.nl.