Sony brengt dit jaar de Xperia Touch uit, een projector die van ieder oppervlak een touchscreen kan maken.

Dat maakte het bedrijf bekend tijdens smartphonebeurs Mobile World Congress. 

Sony onthulde de projector vorig jaar al als een experiment waar het aan werkte, maar bevestigde maandag dat het apparaat ook echt op de markt komt. De projector werkt via een infraroodsensor die de handen van gebruikers volgt. Daardoor weet de Xperia Touch waar hun vingers zich bevinden en waar ze op willen drukken. De projector fungeert zo als een tablet. Alle Android-apps en -games voor smartphones en tablets werken dus ook op de Xperia Touch.

De Xperia Touch kan zowel beeld op een muur als op een tafel projecteren. Om gebruik te maken van de touchbesturing moet de infraroodsensor wel in staat zijn om de vingers van gebruikers te zien. Het Nederlandse Beam kwam in 2015 al met een vergelijkbare projector.

Beamer

Het apparaat kan ook als een reguliere beamer gebruikt worden om bijvoorbeeld een film te projecteren, maar als de projector te ver van het beeld afstaat, werkt de aanraakgevoelige besturing niet langer. Wel wordt het geprojecteerde beeld automatisch vergroot naarmate de afstand tussen de Xperia Touch en de projectie toeneemt.

Een woordvoerder van Sony laat weten dat de Xperia Touch waarschijnlijk deze zomer verschijnt, voor een adviesprijs van 1500 euro.