Samsung heeft een nieuwe versie van zijn virtualrealitybril Gear VR onthuld. De bril wordt geleverd met een controller waarmee gebruikers de bril met één hand kunnen bedienen.

Samsung onthulde de nieuwe Gear VR tijdens de telefoonbeurs Mobile World Congress die momenteel plaatsvindt in Barcelona.

De Gear VR is grotendeels identiek aan de versie die in het najaar van vorig jaar werd uitgebracht samen met de inmiddels uit de handel gehaalde Galaxy Note 7. Nieuw is een bandje waarmee de speciale controller aan de bril kan worden vastgemaakt wanneer deze niet in gebruik is.

Verder biedt de vernieuwde versie net als zijn voorganger zowel compatibiliteit met usb-c als micro-usb. De bril is geschikt voor Samsungs Galaxy S6, S6 Edge, S6 Edge+, S7, S7 Edge en de aankomende Galaxy S8.

Controller

De speciale Gear VR-controller die bij de bril wordt geleverd biedt een touchpad om navigatie door menu's eenvoudiger te maken. Daarnaast biedt de controller een menuknop, volumeknoppen, een terugknop en een zogeheten ' trigger' op de achterkant om bijvoorbeeld in virtualreality objecten op te pakken. In games fungeert deze knop onder meer als de trekker van een pistool. 

Volgens Oculus, het virtualrealitybedrijf dat samen met Samsung de Gear VR ontwikkelt, zijn er momenteel al meer dan zeventig games in ontwikkeling voor de nieuwe controller. Ook bevestigde het bedrijf dat de controller met oudere versies van de Gear VR werkt en dat deze ook los verkocht zal worden in winkels. 

De nieuwe Gear VR inclusief controller is vanaf het tweede kwartaal van dit jaar te koop voor een adviesprijs van 130 euro. Een losse controller kost 40 euro.

Lees al het nieuws over Mobile World Congress in ons dossier