Techgigant Samsung heeft twee nieuwe tablets aangekondigd: de Galaxy Tab S3 en de hybride Galaxy Book.

Dat deed het bedrijf op techbeurs Mobile World Congress in Barcelona. Samsung kondigde ook aan dat de Galaxy S8 op 29 maart zal worden gepresenteerd.

De Galaxy Tab S3 is de opvolger van de Tab S2. De nieuwe Android-tablet is voorzien van een Snapdragon 820-processor en een scherm van 9,7 inch.

Bij de tablet wordt een nieuwe, grotere versie van de S-Pen-stylus standaard meegeleverd. Met een knop op de pen is het mogelijk om verschillende functies op te roepen, en om vanaf het ontgrendelscherm direct een notitie te maken.

Dit is de nieuwe tablet van Samsung met grotere stylus
Dit is de nieuwe tablet van Samsung met grotere stylus

Aan de zijkant van de Tab S3 zit een aansluiting voor een fysiek toetsenbord, dat los bij de tablet kan worden gekocht. Op deze accessoire - een nieuwe versie van het toetsenbord bij de eerdere Galaxy Tab Pro S - zijn de functietoetsen bovenaan verwijderd om meer ruimte voor de reguliere knoppen bieden.

In de tablet zitten vier luidsprekers, van het onlangs door Samsung overgenomen Harman.

Volgens Samsung kan de Tab S3 video’s met een HDR-kleurbereik afspelen. Daarnaast gaat het bedrijf de gaming-app van de Galaxy S7 aanbieden op de nieuwe tablet, zodat spellen met speciale instellingen gestart kunnen worden.

De Tab S3 zal vanaf 31 maart worden verkocht in Nederland voor 679 euro. De prijs van het toetsenbord is nog niet bekend.

Galaxy Book

De Galaxy Book is een hybride tablet vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Microsoft Surface, die als laptop en tablet gebruikt kan worden. Een verwijderbaar toetsenbord, dat standaard wordt meegeleverd, kan als standaard functioneren. Op de nieuwe Samsung-tablet zit Windows 10 geïnstalleerd.

Samsung wil de Galaxy Book met een 10,6 inch-scherm en 12 inch-scherm verkopen. Het kleinere model is een instapvariant met Intel Core M3-processor, TFT-display en één USB C-poort. De grotere versie heeft een Core i5-processor, AMOLED-scherm en twee USB C-poorten.

Ook bij de hybride tablet levert Samsung de bijbehorende S-Pen gratis mee. Het apparaat kan met behulp van het toetsenbord in verschillende posities worden gezet. Zo kan er op worden getypt en getekend.

Op het apparaat staat ook Samsung Flow geïnstalleerd, software waarmee notificaties en bestanden tussen Galaxy-telefoons en Windows 10 gesynchroniseerd kunnen worden.

De Galaxy Book zal voorlopig niet in Nederland worden verkocht. Een woordvoerder van Samsung kon niet vertellen of hij later wel in de Benelux zal worden aangeboden. Een buitenlandse verkoopprijs is nog niet bekendgemaakt.

Nieuwe tablet van Samsung heeft glazen behuizing en grote stylus
Nieuwe tablet van Samsung heeft glazen behuizing en grote stylus

Note 7

De presentatie was het eerste Samsung-evenement sinds de Galaxy Note 7 kampte met brandproblemen. Het evenement werd geopend met een korte video, waarin het bedrijf verzekert nieuwe smartphones zorgvuldig te testen op het gebied van veiligheid.

Aan het begin van de presentatie klom een demonstrant van Greenpeace het podium op. Hij werd echter verwijderd voordat hij aan zijn protest kon beginnen.

Lees al het nieuws over Mobile World Congress in ons dossier