Qualcomm werkt aan een eigen virtualrealitybril. Het gaat om een zogenaamd ‘referentieontwerp’, waar andere fabrikanten mee aan de slag kunnen.

Met het ontwerp wil Qualcomm ervoor zorgen dat er virtualrealitybrillen worden geproduceerd met functies en mogelijkheden die nu nog niet aanwezig zijn bij de HTC Vive en Oculus Rift.

Mogelijk levert dit straks ook virtualrealitybrillen op die zonder draden of volgapparatuur zullen werken, de alles-in-één-producten.

Kit voor ontwikkelaars

De virtualrealityontwikkelaarskit, zoals Qualcomm het noemt, is een VR-headset die beschikt over een Qualcomm Snapdragon 835-processor. Ook is er 4 GB aan werkgeheugen en 64 GB aan interne opslagruimte aanwezig.

Het scherm, van onbekende grootte, krijgt een resolutie van 2.560 bij 1.440 pixels.

Daarnaast zitten er camera’s aan de binnen- en buitenkant van de headset. Aan de binnenkant worden ze gebruikt voor het volgen van de ogen van de drager. Aan de buitenkant zorgen de camera’s ervoor dat het bijvoorbeeld mogelijk is rond te lopen in de echte kamer, waardoor de drager ook rond kan lopen in de virtuele wereld.

Nu zijn daar nog externe sensoren voor nodig. De HTC Vive gebruikt daar basisstations voor, die de kamer in beeld brengen. Daardoor ‘weet’ de bril waar de brildrager is, zodat die door de virtuele wereld kan lopen.

Voor andere fabrikanten

Qualcomm is niet van plan om het referentieontwerp direct te verkopen aan consumenten. In plaats daarvan worden fabrikanten dus aangemoedigd op basis van het ontwerp een eigen bril te maken. Ook is er een programma opgezet om dat proces te stroomlijnen.

Ook kondigt Qualcomm de samenwerking met Leap Motion aan. Leap Motion is een bedrijf dat is gespecialiseerd in het volgen van handen in digitale werelden.