Bedrijven die banen vervangen door robots zouden daar belasting voor moeten betalen, vindt Microsoft-oprichter Bill Gates.

Op die manier zou de verspreiding van automatisering vertraagd worden, en kunnen andere manieren van werkverschaffing worden betaald, zegt de miljardair in gesprek met Quartz. Gates wil bijvoorbeeld meer banen op scholen en in de zorg voor mensen die hun baan elders door automatisering verliezen.

Als robots meer banen van mensen overnemen, zijn er minder mensen die inkomstenbelasting betalen en komen overheden in de problemen, zegt Gates.

"Als een menselijke werknemer nu voor bijvoorbeeld 50.000 dollar werk doet in een fabriek, wordt dat belast met inkomstenbelasting, sociale premies enzovoorts", zegt Gates. "Als een robot hetzelfde werk doet, zou die robot op een vergelijkbare manier belast moeten worden."

Meer mensenwerk

Als robots banen van mensen overnemen, zorgt dat er volgens Gates wel voor dat er meer tijd en handen vrijkomen voor andere zaken. "We kunnen dan beter voor de ouderen zorgen, kleinere klassen hebben en kinderen met speciale behoeften beter helpen. Allemaal zaken die volgens Gates menselijke empathie nodig hebben, maar waar nu een tekort aan mensen voor is.

"Maar je kan niet zomaar die inkomstenbelasting opgeven, want die maakt deel uit van hoe we die menselijke werknemers betalen", zegt Gates.

Volgens de miljardair zullen mensen in sommige werkvelden de komende twintig jaar in één klap door robots vervangen worden, voornamelijk in fabrieken en als chauffeurs door de opkomst van zelfrijdende auto's.

Wettelijk reguleren

Eerder deze week wees het Europees Parlement een belasting op robots af. Wel wil Europa de opkomst van werkrobots wettelijk gaan reguleren met onder meer een ethisch raamwerk voor bijvoorbeeld de aansprakelijkheid van zelfrijdende auto's.

In 2016 zei minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher al niets te zien in een extra belasting op robots. "Ik wil wel nadenken over hoe je in de verhouding tussen kapitaal en arbeid iets terug kunt geven aan de samenleving", zei de minister toen.

Eind 2015 opperde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een rapport ook al voor een onderzoek naar "robotdividend" waardoor "iedereen zou profiteren van de financiële baten van robots". GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman zei al te willen laten onderzoeken wat er op dat vlak mogelijk is.

Het Amerikaans organisatie-adviesbureau McKinsey voorspelde in 2016 in een rapport dat bijna 50 procent van alle huidige banen kwetsbaar is voor overname door automatisering. Vooral banen in de categorie 'voorspelbaar fysiek werk' zijn volgens  het bedrijf erg geschikt voor robots.