De Duitse communicatiewaakhond Bundesnetzagentur heeft aan ouders gevraagd of ze de slimme pop My Friend Cayla willen vernietigen. De pop kan namelijk persoonlijke data lekken.

Onderzoekers hebben eerder aangetoond dat het mogelijk is de onbeveiligde Bluetooth-verbinding te gebruiken voor het afluisteren van en praten tegen kinderen. My Friend Cayla maakt ook gebruik van stemherkenning om te luisteren naar kinderen. Het speelgoed kan op deze manier reageren op uitspraken.

De fabrikant van het speelgoed heeft nog niet gereageerd op de waarschuwing van de Duitse waakhond.

Zo werkt de speelgoedpop Cayla
Zo werkt de speelgoedpop Cayla

Geïsoleerde incidenten

Wel heeft Vivid Toy, de distributeur, gemeld dat de eerder incidenten geïsoleerde gevallen zijn en werden uitgevoerd door specialisten. Desondanks zou het bedrijf de app van de pop van een update willen voorzien, die het probleem moet oplossen.

Experts hebben echter gezegd dat het gat nog niet gedicht is, laat de BBC vrijdag weten.

Verboden in Duitsland

In Duitsland is het verboden om verbannen afluisterapparatuur te bezitten of te verkopen. Mensen die zich niet aan deze wet houden, kunnen tot twee jaar de cel in gaan.

Een vertegenwoordiger van de Bundesnetzagentur heeft tegenover de krant Süddeutsche Zeitung gezegd dat het hier gaat om verborgen zendapparatuur. Het maakt voor de wet ook niet uit in wat voor vorm een dergelijk apparaat wordt gepresenteerd.