'Nieuwe Apple TV met 4K-ondersteuning in de maak'

Apple werkt aan een nieuwe versie van zijn settopbox Apple TV. Deze zal ondersteuning bieden voor ultra hd-streams en een betere kleurweergave.

Dat stellen althans anonieme bronnen tegen Bloomberg. De 4K-versie van de Apple TV zou de vijfde generatie van het apparaat worden en mogelijk nog dit jaar verschijnen.

Timothy Twerdhal, die eerder leidinggaf aan de Fire TV-afdeling van Amazon, heeft bij de tv-afdeling van Apple het roer overgenomen.

Volgens de bronnen van Bloomberg is de huidige Apple TV, die in Nederland 179 euro kost, een product dat is ontstaan uit veel compromissen. Zo was Apple in eerste instantie van plan om de Apple TV een volledige vervanger voor het kabelkastje van televisieproviders te maken. Ook is overwogen om een gamecontroller mee te leveren, om zo te concurreren met de PlayStation en Xbox.

Daar kwam het echter niet van, om kosten te besparen en omdat de Amerikaanse tv- en telecombedrijven niet mee wilden werken aan ondersteuning van de Apple TV. 4K-ondersteuning werd eerder door Apple geschrapt omdat daar een duurdere processor voor nodig was, en dat de winstmarge zou hebben gedrukt. Ook het weglaten van de gamecontroller had daarmee te maken, stellen de bronnen.

Apple zou ook een ambitieuzer softwareontwerp hebben overwogen, met een speciale indeling voor het afspelen van video's, muziek en games. Nu lijkt de software van de Apple TV veel op de iOS-software die op iPhones en iPads staat, met een thuisscherm vol app-iconen.

Lees meer over:
Tip de redactie