Microsoft heeft een simulator gemaakt waarmee bedrijven en wetenschappers het vlieggedrag van autonome drones kunnen onderzoeken en aanpassen. 

De simulator heet AirSim en is voor iedereen te downloaden via het platform Github. Dat maakt de Amerikaanse technologiegigant woensdagmiddag bekend middels een blogpost.

AirSim is gebouwd op de Unreal Engine, een populaire ontwikkelingstool voor games, en wordt gratis beschikbaar gesteld door Microsoft. Het doel van het bedrijf is naar eigen zeggen om het 'zicht' van drones en andere zelfvliegende of zelfrijdende voertuigen te verbeteren.

Veilig drones crashen in simulator van Microsoft
Veilig drones crashen in simulator van Microsoft

Crashes

De simulator stelt gebruikers in staat om deze apparaten veilig te testen, zonder het risico op crashes. De software maakt het bijvoorbeeld mogelijk om op een realistische manier te onderzoeken hoe een drone reageert op schaduwen of de reflectie van een plas water.

Volgens Microsoft zijn er al wel soortgelijke programma’s beschikbaar, maar bieden die niet het benodigde grafische niveau en de vereiste rekenkracht om een realistische testomgeving te simuleren.

Dataverzameling

AirSim biedt verder ook software die allerlei data verzamelt van de virtuele drone, zoals camerabeelden en de metingen van verschillende sensoren. Ook zijn er programma’s om snel een besturing voor een fysieke drone te schrijven. Op die manier moeten de algoritmes die gebruikt worden om drones zelfstandig te laten vliegen ook daadwerkelijk beter worden dankzij de simulator.

Microsoft zegt dat het AirSim openbaar heeft gemaakt om “de democratisering van robots” te bevorderen. Ook hoopt het bedrijf dat er dankzij de software standaardoplossingen worden gevonden voor bekende problemen van autonome voer- en vliegtuigen.