'Google en Amazon willen slimme speakers als huistelefoon inzetten'

De slimme speakers Google Home en Amazon Echo kunnen in de toekomst mogelijk ook worden gebruikt als vaste telefoon. Beide internetbedrijven zouden werken aan die functionaliteit.

Dat stellen anonieme bronnen woensdag tegen de Wall Street Journal. Momenteel kunnen de Home en Echo worden gebruikt om stemopdrachten te geven en zo bijvoorbeeld muziek af te spelen, huisapparatuur te besturen en het internet te doorzoeken.

Mogelijk worden de apparaten nog dit jaar omgetoverd tot huistelefoon, al zijn nog veel details onbekend. Zo hebben Amazon en Google nog niet bedacht of de speakers een eigen nummer krijgen, of dat ze aan een bestaand nummer worden gekoppeld.

Verder moeten er volgens de bronnen nog privacykwesties worden opgelost. Consumenten zouden de verzekering moeten kunnen krijgen dat gesprekken niet worden opgenomen door de internetgiganten. Ook wordt nog onderzocht of gesprekken die via de speakers lopen kunnen worden overgeschakeld naar een smartphone, zodat niet iedereen kan meeluisteren.

Google heeft al een eigen telefoondienst, Google Voice, waarmee vaste en mobiele nummers kunnen worden gebeld. Amazon heeft nog helemaal geen ervaring in de telefonie.

Ook het toelaten van andere bel-apps als Skype op de slimme speakers behoort tot de mogelijkheden bij Amazon en Google, stellen de bronnen. De bedrijven hebben niet op het gerucht gereageerd.

Lees meer over:
Tip de redactie