Apple-CEO Tim Cook noemt augmented reality (AR) net zo'n 'groot idee' als smartphones. Iedereen zal uiteindelijk AR gebruiken, denkt Cook.

Cook is op een tournee door Europa en reist daarbij langs onder meer app-ontwikkelaars. In gesprek met The Independent noemt Cook augmented reality net zo'n grote technologische vooruitgang als de smartphone.

Bij AR wordt de echte wereld gecombineerd met virtuele beelden, zoals bijvoorbeeld de Microsoft HoloLens virtuele objecten voor de gebruiker in de echte ruimte kan plaatsen. "De smartphone is voor iedereen, de iPhone is niet voor een bepaalde demografie", zegt Cook. "Ik denk dat AR ook zo groot is, het is gigantisch."

Cook vergelijkt AR vervolgens met de chips in zijn iPhone. "Het is niet per se een product, maar een kerntechnologie", zegt Cook. "Maar er zijn dingen die we moeten ontdekken voordat die technologie goed genoeg is voor het grote publiek."

Geruchten

Apple is doorgaans zeer gesloten over de zaken waar het aan werkt. Wanneer het bedrijf en met name CEO Cook interesses in bepaalde velden laten doorschemeren, is dat vaak iets waar Apple ook daadwerkelijk zijn pijlen op heeft gericht.

Zo vertelde Cook voor de onthulling van de Apple Watch al dat wearbles interessant waren voor Apple. Tal van vacatures en geruchten wijzen er inmiddels op dat Apple achter gesloten deuren werkt aan augmented reality.

Eind 2016 zei doorgaans betrouwbare Apple-analist Ming-chi Kuo dat Apple zijn plannen voor augmented reality over één à twee jaar zou onthullen. Het is niet bekend of die techniek werkt met bijvoorbeeld een bril of via de dubbele camera van een smartphone, zoals bij Google's Project Tango.