Autofabrikant Ford investeert 1 miljard dollar in de startup Argo AI. Dit bedrijf is gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie (AI) die gebruikt kan worden voor zelfrijdende auto’s.

Argo AI wordt bestuurd door voormalig Google- en Uber-experts. De investering wordt over de komende vijf jaar uitgekeerd, laat het bedrijf vrijdag tijdens een persconferentie weten, meldt Reuters. Met deze investering wordt Ford de grootste aandeelhouder van het bedrijf.

De startup zal in die tijd een AI-systeem moeten bouwen dat mogelijk gebruikt zal gaan worden in de zelfrijdende auto’s die Ford voor 2021 gepland heeft staan. 

Wanneer de technologie helemaal klaar is en Ford die in gebruik neemt, dan is het mogelijk dat de software gelicenseerd wordt aan andere bedrijven.

Taxidiensten

Medio vorig jaar maakte Ford bekend dat het bedrijf verwacht in 2021 op grote schaal een zelfrijdende auto te kunnen fabriceren voor chauffeurloze taxidiensten.

Die zelfrijdende auto’s krijgen geen stuur, gaspedaal of rem. De auto wordt specifiek ontworpen voor taxi's en deelauto's die zonder chauffeur rondrijden. Ford verwacht dat zulke wagens de taximarkt het komende decennium gaan domineren.

Verder wil de autofabrikant investeren in de ontwikkeling van 3D-kaarten en radar- en camerasensoren.