Bepaalde drones van dronefabrikant DJI lijken ongevraagd een software-update uit te voeren. Als de drone op dat moment aan het vliegen is, valt het apparaat naar beneden.

Dat blijkt uit diverse posts op het gebruikersforum van DJI. Eén getroffen gebruiker schrijft dat de drone de connectie verloor toen de update bijna gedownload was. "Ik kreeg een bericht in de besturingsapp dat er een verschil zat tussen de firmware van de app en de firmware van de drone", schrijft hij.

"Daarop verdween het vluchtbesturingsscherm en zag ik een pagina met daarop een downloadpercentage. Ik probeerde de drone klaar te maken voor een landing, maar op een hoogte van een meter of 15 ging hij uit en viel hij naar beneden. Toen ik 'm uit zacht zand op de grond haalde, was hij nog steeds uit."

Anderen rapporteren ook dat de drone uit gaat zodra er een probleem lijkt op te treden. DJI heeft nog niet gereageerd op de kwestie. De crashes zouden plaatsvinden bij de Inspire 2, een drone die voor rond de 3.000 euro wordt verkocht.

Gebruikers adviseren elkaar om de drone aan te zetten en op de grond te laten staan, totdat er een mogelijke software-update is geïnstalleerd.

GoPro

Cameramaker GoPro riep afgelopen jaar zijn drone terug, omdat hij door technische problemen ook uit de lucht kon vallen. De GoPro-drone was alleen in de Verenigde Staten verkrijgbaar.