Vespa-maker Piaggio heeft een slimme butlerrobot gemaakt. De ronde robot heeft een bagageluik en kan zelfstandig spullen bezorgen

Robot Gita is ontwikkeld door het Piaggio-onderzoekslab Fast Forward in Boston. De 66 centimeter hoge ronde robot heeft tussen zijn twee banden een afsluitbaar luik waar tot 20 kilo bagage in kan.

Gita is een slimme butler-robot van Vespa-maker Piaggio
Gita is een slimme butler-robot van Vespa-maker Piaggio

De robot kan zelfstandig navigeren en zo bijvoorbeeld pakketjes bezorgen voor zijn eigenaar. Met zijn 360-graden camera moet de robot dan wel eerst de omgeving in kaart hebben gebracht samen met zijn eigenaar.

Eigenaar volgen

Die eigenaar kan met een speciale riem met sensoren de robot op een afstandje laten volgen, en zo spullen laten dragen. Gita heeft een maximumsnelheid van zo’n 35 kilometer per uur.

Daarmee moet de robot snel genoeg zijn om lopende, skatende of fietsende gebruikers bij te houden. Zo wil Piaggio gebruikers aansporen om vaker de auto te laten staan en Gita de last te laten dragen.

Na drie uur opladen kan de robot zo’n acht uur op loopsnelheid rollen. De robot wordt donderdag in Boston gelanceerd, en wordt in eerste instantie getest voor bezorgingen tussen bedrijven.