Hoogleraar Ekkes Brück van de TU Delft heeft een prijs van 250.000 euro voor zijn onderzoek naar 'magnetocalorische' materialen gekregen. Deze kunnen worden gebruikt in milieubewuste magneetkoelkasten. 

De prijs werd in oktober 2016 al aan Brück toegekend en is dinsdag aan hem overhandigd. 

Magnetocalorische materialen warmen op in een magnetisch veld en koelen weer af als ze het veld verlaten. In 2015 stond Brück aan het hoofd van onderzoek naar een speciale legering die het makkelijker maakt hiermee magnetisch te koelen. 

Het materiaal en de legering kunnen door technologiebedrijven worden gebruikt om speciale, magnetische koelkasten te ontwikkelen. Deze koelkasten gebruiken geen schadelijke gassen en verbruiken ook minder energie. Daarnaast maken ze minder geluid. 

Brück vertelt aan NU.nl dat hij het geld gebruikt om een nieuwe promovendus aan te nemen. "Het gaat lekker in het onderzoek zitten", aldus de hoogleraar. "Ik moet nog kijken wie ik precies zal aannemen."

Financiële crisis

Op het moment zou een Chinese fabrikant al werken aan een koelkast die de techniek van Brück gebruikt. Deze zou binnenkort op de markt moeten verschijnen.

Toch denkt de hoogleraar dat zijn onderzochte koeltechniek voorlopig nog door weinig bedrijven gebruikt zal worden. "In de nabije toekomst zal het wel een niche blijven. Iemand van een bedrijf heeft me een keer verteld dat er sneller gebruik van gemaakt zou worden als de financiële crisis er nooit was geweest."

Zo werkt de milieubewuste magneetkoelkast
Zo werkt de milieubewuste magneetkoelkast